TürkAkım Projesi Deniz Bölümü Tamamlandı
TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla, 19 Kasım tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, eski bakanlar, iş insanları ve vatandaşlar yer aldı. Projenin tanıtım videosuyla başlayan törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin katılımcılara hitap etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğü enerji iş birliği alanında atılan yeni bir adıma daha şahitlik etmek amacıyla bir araya gelindiğini belirterek “TürkAkım doğal gaz boru hattının Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak boru hattının ülkemiz topraklarına ulaşmasının, bugün ayrı bir sevincini yaşıyoruz. Böylece 2014’te ilk adımını attığımız 2016’da hükümetlerarası anlaşmayla somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte bir projedir. Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak 3 bölümden teşekkül eden TürkAkım Projesi, inşallah 2019’da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır.” dedi. Erdoğan, yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi’nin sadece Türkiye ve Türk milleti açısından değil komşu ülkeler ve bölge açısından da pek çok avantajı bulunduğunu vurgulayarak, buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planladıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus dostlarla birlikte teknik açıdan zorlu bir projeyi, yüksek güvenilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdıklarına inandığını belirterek, “Küresel enerji piyasalarında doğal gazın önemi ve arz güvenliği giderek artıyor. Burada önemli olan enerji projelerinin ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğal gazı nereden ve nasıl temin edecekleriyle ilgili kararlarına saygı duyulmalıdır.” dedi.
Devletin veya devletlerin egemenlik haklarının ihlal edilmesi ve kendi vatandaşlarına hizmet vermenin önüne geçecek baskıların hiç kimseye faydası olmayacağını ifade eden Erdoğan, “Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve bu projedeki gibi önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Türkiye, Rusya’dan 1987’den bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu, çok önemli bir rakamdır. Aynı zamanda bu tablo, enerji alanındaki ilişkilerimizin diğer hususlarda olduğu gibi her türlü sınamayı geçmiş bulunduğunun işaretidir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk”
Erdoğan, uzun yıllar ve sınamalar neticesinde perçinlenen Türk-Rus dostluğunun her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olduğunu anlatarak, “Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik. Daima Rusya ile uzun vadeli iş birlikleri kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın, adaletin, barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla birlikte çaba gösterdik. Bu ortak duruşumuzun özellikle komşumuz Suriye’deki çatışmalardan kaynaklanan insani krizin hafifletilmesinde önemli katkılarını gördük.” diye konuştu. Rusya Federasyonu ile iş birliklerinin çok geniş bir yelpazede ilerlediğine dikkati çeken Erdoğan, TürkAkım yanında nisan ayı başında temellini attıkları Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesini de Rusya ile beraber hayata geçirdiklerini söyledi.
Putin: Projenin adını Erdoğan verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım ile ilgili anlaşmanın İstanbul’da 10 Ekim 2016’da imzalandığını hatırlatarak “Projeye adı veren Sayın Erdoğan’dır, TürkAkım ismini vermiştir. Sadece 2 sene sonra, bu hızlı süre zarfında projenin en zor kısmı tamamlandı. Hakikaten çok büyük çalışma yapıldı. Yeni ve yüksek teknoloji ile yapılan bir süreçtir.” dedi. Putin, proje kapsamında bin 800 kilometre boru hattı döşendiğini ve doğal gazın Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa’ya taşınacağını, bunun da Türkiye’yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getireceğini, ülkenin konumuna olumlu bir etki yapacağını anlattı.
“İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil”
Projede emeğe geçenlere teşekkür eden Putin, “Sayın Erdoğan’a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eminim TürkAkım ve diğer önemli stratejik projemiz olan Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali de Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü işbirliğimizin gelişmesinin ve halklar arasındaki dostluğun da simgesi olacaktır.”dedi.
TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 yılında başlayacak doğrudan gaz akışıyla birlikte gazın iletilmesi ve taşınmasındaki risklerin ortadan kalkacağını belirterek, “Böylece doğal gazın ilk alıcısı olarak sistem güvenliğinin ve işletme esnekliğinin güçlendirilmesiyle doğal gaz arz güvenliğimizin sağlanmasında önemli bir adım daha atmış olacağız.” dedi. Yıllık aktarılacak yaklaşık 32 milyar metreküp doğal gazın yarısının Türkiye’de kullanılacağını ve TürkAkım’ın böylece enerjinin yoğun kullanıldığı bölgelerimizde zirve (peak) zamanlardaki sistemsel dengenin korunmasında da temel bir rol üstlenmiş olacağını belirten Bakan Dönmez, Türkiye’nin 2017 yılı sonunda 55 milyar metreküpe ulaşan ve 2020 yılında 60 milyar metreküpü aşacağı öngörülen yıllık doğal gaz tüketimiyle Avrupa’nın en büyük dördüncü doğal gaz piyasası durumunda olduğunu belirtti.
Türkiye’yi gaz rekabetine imkan veren serbest piyasa koşullarında alıcı ve satıcıları bulaştıran, fiyatlandırmanın yapıldığı ve piyasa derinliğinin oluşturulduğu tam bir merkez haline getirmek için çalışmaları hızla sürdürdüklerini vurgulayan Dönmez, “Bu kapsamda yakın zamanda devreye aldığımız TANAP ardından eylül ayında hayata geçirdiğimiz organize toptan doğal gaz satış piyasası hedeflerimize güçlü ve emin adımlarla ilerlediğimizin ayrı bir göstergesi durumundadır Özelikle doğal gaz satış piyasasıyla sadece ulusal değil, ileride bölgesel ihtiyaçların karşılanmasına da imkan veren bir altyapıyla Türkiye doğal gaz ticaretinde söz sahibi ülkelerden birisi olacak. Gelecek yıl TürkAkım’ın da devreye girmesiyle bu yöndeki hedefimize bir adım daha yaklaşmış olacağız.” dedi.
Tören esnasında, Erdoğan ve Putin’in kaynak işleminin başlaması için talimat vermesinin ardından kaynak işlemi başladı. Erdoğan, “Görüldüğü gibi son kaynak yapılıyor. Çok yüksek bir teknoloji ile bu kaynak yapılıyor.” dedi. Kaynak işlemleri tamamlanan borular, Erdoğan ve Putin’in talimatıyla suya indirildi. Böylece Rusya’nın Anapa kentinden başlayan projenin deniz bölümü Kıyıköy’e ulaşarak tamamlandı. Törenin sonunda aile fotoğrafı çekildi.