Abdullah Tancan: Dijitalleşen enerji, şebekelerin ve piyasaların işleyişinde kilit unsur haline gelmektedir
Kurumsal üyeleri arasında EPİAŞ’ın da bulunduğu Enerjide Dijitalleşme Derneği tarafından çevrim içi olarak düzenlenen “Dijital Enerji Forumu 22” başladı.
Açılış konuşmalarında konuşan EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan “Bilindiği üzere enerji büyük değişikliklerin kaynağı olmuştur. 21. yüzyıl küresel siyaset, ekonomi ve teknolojisindeki değişimler enerji sektöründe de yansımasını bulmaktadır. Enerji sektörü teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliğine yönelik politikalar sonucunda baş döndürücü bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Dekarbonizasyon (karbonsuzlaştırma), yenilenebilir enerji, dağıtık üretim ve dijitalleşme gibi yeni trendler sektörü şekillendirmektedir. Bu hızlı dönüşüm ve trendler mobiliti, yeşil mutabakat, sınırda karbon vergilendirilmesi gibi politika setlerini de gündemimize taşımaktadır.” dedi.
Yenilenebilir enerjinin azami kullanımı ve enerji verimliliği gibi konuların dijital teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla mümkün olacağına dikkati çeken Tancan, bu alanlarda yapılan yatırımların ve altyapı çalışmalarının önemli hale geldiğini vurguladı.
Tancan, dijitalleşme ile birlikte sistemleri kontrol etmenin ve verimli kullanmanın mümkün olduğunun altını çizerek, “Üreten tüketicilerin ortaya çıktığı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştığı bir ortamda artan elektrifikasyonla birlikte dijitalleşen enerji ve otomasyon sistemleri şebekelerin ve piyasaların işleyişinde kilit unsur haline gelmektedir. Bu ve benzeri birçok alanda yerli teknoloji ve iş modellerini üretebilmemiz ülkemizin dünyadaki yeri açısından oldukça önemli. Küresel ölçekteki rekabetçiliğimiz ve ulusal ölçekteki kalkınmamız için bu süreci tarihi bir fırsat olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Paris Anlaşması’na da değinen Tancan, dijitalleşmenin Türkiye’nin 2053 yılına kadar karbon emisyonunda net sıfır taahhüdünde de önemli bir yer tutacağını belirtti.
“Dijitalleşmeyi etkin bir şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz”
EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu yaptığı konuşmada EPİAŞ’ın gerek piyasa faaliyetlerinde gerekse kurumsal iyileştirme faaliyetlerinde dijitalleşmeyi etkin bir şekilde kullanmaya özen gösterdiğini ifade etti.
Türkoğlu, EPİAŞ tarafından işletilen piyasaların tamamen yerli kaynaklarla geliştirildiğini hatırlatarak “Yeni dijital teknolojileri yakından takip ediyoruz. Böylece iş süreçlerimizin hem kalitesini artırıyor hem de zamanı etkin ve verimli kullanıyoruz. Yaptığımız uygulamalar hem ülkemizde hem de dünyada örnek alınıyor.” dedi.
“Temel odak noktamız piyasalarımızda işlem yapan katılımcılarımızın talepleridir”
EPİAŞ’ın faaliyetlerini yürütürken temel odak noktasının piyasa katılımcılarının talepleri ve piyasanın ihtiyaçları olduğu hatırlatan Türkoğlu, “Bu doğrultuda projelerimizde çevik yaklaşımı benimsedik. EPYS projemizi de pilot proje olarak belirledik ve bu projemizi çevik proje yönetimi yaklaşımı ile yürütüyoruz. Blokzincir teknolojisinin dijitalleşme konusundaki etkisi hepimizce malum. “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G Piyasamızı, blokzincir teknolojisini kullanarak geçtiğimiz yıl katılımcılarımızın hizmetine sunduk. Blokzincir teknolojisi ile YEK-G belgelerinin takibini kolaylaştırdık. Böylece yenilikçi, güvenli ve şeffaf bir piyasa ortamına katkı sunmuş olduk. Hayata geçirilen bu yeni teknoloji ile Türkiye’de ve dünyada “enerji piyasalarının ilk yerli blokzincir ağını” faaliyete geçirdik. Ayrıca, paydaşlarımızın talep, öneri ve şikayetlerini bizlere her an iletebilecekleri EPİAŞ Yardım Masası’nı piyasa katılımcılarımızın hizmetine sunduk.” şeklinde konuştu.
“Enerjik İnovasyon Merkezimizle piyasaların dijitalleşmesine katkı sunuyoruz”
Türkoğlu, EPİAŞ tarafından kurulan enerji temalı ilk inovasyon merkezi olan Enerjik İnovasyon Merkezi’nin piyasaların dijitalleşmesine katkı sunduğunu ifade ederek enerji alanında çalışma yapan firmalarla da inovasyon alanında iş birliği yaptıklarını belirtti.
Yaklaşık iki bin ziyaretçinin katılım sağlaması beklenen etkinlik çevrim içi olarak yarın da devam edecektir.