Ahmet Türkoğlu “Dünyamıza, geleceğimize ve piyasamıza katkı sunmak amacıyla, çevresel piyasaları faaliyetlerimiz arasında çok önemli bir yerde konumlandırıyoruz.”
Yeşil enerji pazarının geleceği, Türkiye ve dünyadaki enerji görünümü ile gelişmelerinin ele alındığı “Yeşil Enerji Zirvesi”, ATP GreenX ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) iş birliği, Enerji Ticareti Derneği (ETD) katkılarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Genel Müdürümüz Ahmet Türkoğlu, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ve APlus Enerji Kurucu Ortaklarından Ozan Korkmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Görünümü” panelinin moderatörlüğü EDİDER Başkanı Elif Düşmez Tek tarafından gerçekleştirildi.
Panelde dünyada ve Türkiye’deki enerji dönüşümü projeksiyonlarında arz ve talep karmasının gelişimi, bu dönüşümü mümkün kılacak teknolojik dönüşüm ve bunun nasıl mümkün olabileceği, geleceğin enerji dünyasında enerji borsalarının yeri ve rolünün nasıl değişeceği konuları ele alındı.
Panelde enerji borsaları perspektifinden değerlendirmelerde bulunan Türkoğlu, Dünya enerji piyasalarının karışık bir döneme girdiğini ve bu süreçte enerji borsalarının yapısı, serbest piyasa ortamı ve bu süreçte borsaların merkezileşmesi konusunun tüm dünya enerji borsalarının gündeminde olan konular olduğunu belirtti. EPİAŞ’ın kar odaklı olmayan yapısı ile diğer enerji borsalarından farklı bir yapıda olduğunu vurguladı.
Türkoğlu; EPİAŞ olarak yeşil sertifikalar, karbon piyasaları ve hidrojen konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirtti ve “EPİAŞ olarak, iklim değişikliğinin bütüncül etkilerini göz önünde bulunduruyor, karbon nötr ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacak ve iklim değişikliğinin önlenmesinde etkili olacak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla dünyamıza, geleceğimize ve piyasamıza katkı sunmak amacıyla, çevresel piyasaları faaliyetlerimiz arasında çok önemli bir yerde konumlandırıyoruz.” dedi. Enerji borsalarının gündeminde ayrıca dağıtık sistemler, talep tarafı katılımı, depolama, dijitalleşme vb. konular olduğunu söyleyen Türkoğlu EDİDER’in de bu trendleri ve özellikle dijitalleşme trendini görerek kurulan bir dernek olduğunu söyledi.
Dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına teşvikler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik projelerin arttığını belirten Türkoğlu, YEK-G sisteminin kullanım alanının genişletmenin öncelikli planları arasında yer aldığını söyledi. Türkoğlu “Önümüzdeki dönemde YEK-G piyasası altında iki önemli konu üzerinde duracağız. 15 Aralık tarihi itibarıyla YEK-G Sistemi ve Şarj İstasyonları Entegrasyonu projesi tamamlanacak ve üretim, tedarik lisansı sahibi piyasa katılımcılarımıza şarj ağı işletmeci lisansına sahip katılımcılar da eklenecek. Ayrıca lisanssız üreticilerin sisteme katılımı konusu da gündemimizde. Üzerinde çalışacağımız ikinci önemli konu ise Kalan Enerji Bakiyesi (Residual Mix) Kalan çalışmasıyla, YEK-G ve benzeri güvenilir piyasalarda üretim kaynağı belgelenmiş olan elektriğin dışında kalan elektrik arzındaki karışım payının belirlenmesine yönelik bir çalışma da yapacağız.” dedi.