Enerjik Sohbetler’de Türkiye ve Dünya Konuşuldu
Her ay farklı bir konu ve konukla gerçekleştirdiğimiz “Enerjik Sohbetler”in bu ayki konuğu “Türkiye ve Dünyada Biz Kimiz, Dünyayı Nasıl Anlamalıyız?” konusu ile Dr. Savaş Barkçin oldu.
Barkçin, yaptığı konuşmada mekânsal hafızanın toplumsal hafıza açısından çok önemli olduğunun altını çizerek Paris, Londra ve Moskova gibi şehirlerin tarihi yapılarına dokunulmadığını ve bizlerin de bu hususa dikkat etmemiz gerektiğini belirtti.
Toplumsal alanlarda ve eğitimde bir geleneğin olması gerektiğini dile getiren Barkçin “Gelenek, kendini bilme ve kendini ifade etme anlamında çok önemli bir şeydir. İngiltere halen krallığın olduğu bir ülkedir ve İngiltere’de halen yüksek yargı mensupları peruk takarak davalara girer. Bu aslında geleneği ifade eden önemli bir husustur.” dedi.
Türkiye’nin tarihi ve kültürel miras olarak ülke sınırlarını aşan bir ülke oluğuna dikkati çeken Barkçin, “Türkiye’nin, Osmanlı İmparatorluğu’nun bakiyesi olması münasebetiyle Balkanlarda, Ortadoğu’da, Kafkasya’da da nüfuzu vardır. Sokaklarıyla, mimari yapılarıyla mirasımız halen oralarda yaşıyor. Bunun farkına varmalıyız. ” ifadelerini kullandı.
Barkçin, Osmanlı İmparatorluğu’nun özellikle 15. Ve 16. Yüzyılda Avrupa’yı müzikten edebiyata, sanattan, askeri alana kadar her alanda etkilediğini vurgulayarak 18. Yüzyılda askeri alandaki mağlubiyetleri sonucu kendini sorgulamaya başladığını ifade etti.
Türkiye’nin bu zamanda ilerlemesinin geçmişi hatırlayıp ders çıkararak mümkün olabileceğine değinen Barkçin, “kendi düşünce yapımız olacaksa kendi dilimiz de olmalı ve kendi geleneğimize önem vermeliyiz.” şeklinde konuştu.