Haberler

ICSG 2018 gerçekleşti

İlgili tüm tarafları geniş katılımla her yıl bir araya getirmek ve ortak aklın oluşmasına zemin hazırlamak amacıyla düzenlenen ve iki gün süren 6.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG) 2018, 25-26 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Kongre ve fuar süresi boyunca 9 panelde, akıllı şebekelerin farklı sektörlerdeki kullanımı, enerji verimliliğine katkısı, kadınların akıllı şebekelere bakışı gibi konular tartışıldı.

“Akıllı sistemler her alanda yaygınlaştırılmalı”

ICSG 2018 Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ertürk’ün açılış konuşmasıyla başlayan fuarda, akıllı sistemlerin daha az insan eliyle daha çok mal ve hizmet üretimi sağladığını belirten Ertürk, “Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda akıllı uygulama ve sistemlerin ulaştırma, enerji gibi alanlar başta olmak üzere ekonominin her alanında yaygınlaştırılması ve akıllı kentlere dönüşüm, ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor.” dedi.

Ertürk, gündemi işgal eden yapay zeka gerçeğine giden yolda akıllı şebekelerin anahtar görevi göreceğini vurgulayarak, akıllı sistemlerin daha az insan eliyle daha çok mal ve hizmet üretimi sağladığını anlattı.

“Yenilenebilir enerjide Türk-Arap iş birliği çok önemli”

Fuarın açılışında yaptığı konuşmada Ürdün Haşimi Krallığı Prensesi ve Arap Ülkeleri Yenilenebilir Enerji Komisyonu Yüksek Yönlendirme Komitesi Başkanı Sana Assem ise, yenilenebilir enerjide Türk-Arap iş birliğinin önemli olduğunu dile getirerek “İkili yatırımları artıracak ve daha fazla iş birliği sağlayacak Türk-Arap Yenilenebilir Enerji Platformunun oluşturulmasını dört gözle bekliyorum.” ifadesini kullandı.

Komisyon üyesi ülkelerin tümünde, enerjide verimlilik sağlanarak 2030 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 20’sinin karşılanmasının hedeflendiğini belirten Assem, “Verilerimize göre, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu yatırımlarının bölgemizdeki 16 ülkede 2035 yılına kadar 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.” diye konuştu.

“Akıllanmayan enerji şirketleri sektörden ayıklanır”

ICSG 2018 açılışında konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye elektrik şebekesinin geliştirilmesine önem verdiklerini belirterek, “Elektrik dağıtım şirketlerinden gerekli adımları atmalarını ve bünyelerinde akıllı şebeke yapısını kurmalarını istiyoruz. Bütün şirketlerin şuna dikkat etmesi lazım, ya akıllanırlar ya da bu sektörden ayıklanırlar.” dedi.

EPDK Başkanı Yılmaz, iletişimin en üst düzeyde ve sürekli gelişme içinde olduğu bir çağda üreticiyle tüketici arasında iletişim yeteneğine sahip akıllı şebekelerin Türkiye’nin enerji vizyonu açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Çağın gerisinde kalmış, Türkiye’yi bir enerji teknolojisi çöplüğüne çevirebilecek teknolojilerin ülkeye getirilmesine izin veremeyeceklerini ifade eden Yılmaz, “İleri teknolojilerin şebekelere kazandırılmasını öngören akıllı şebeke başlığı altındaki Ar-Ge projelerini destekliyoruz. Elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 uygulama dönemi için yaklaşık 200 milyon liralık Ar-Ge bütçesi ve 1 milyar liralık şebeke işletim sistemi yatırımları planlamıştık. Gelinen noktada, Temmuz 2014 döneminden bu yana elektrik ve doğalgaz dağıtımında Ocak 2018 fiyatlarıyla yaklaşık 164 milyon lira değerinde toplam 151 Ar-Ge projesini kabul ettik.” diye konuştu.

“Doğal Gaz Piyasası hem Türkiye hem EPİAŞ için bir ilk”

Fuarın ikinci gününde İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) Genel Müdürü Ali İhsan Sıklım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Bilişim ve Haberleşme Teknolojilerinin Gaz Sektörüne Etkileri” panelinde EPİAŞ Bilgi Teknolojileri  Altyapı Müdürü ve Ar-Ge Merkezi temsilcisi Murat Günsay, Doğal Gaz Piyasasının hem Türkiye hem de EPİAŞ için bir ilk olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında “1 Nisan 2018 itibarıyla Türkiye’nin Doğal Gaz Ticaret Platformu’nu açtık. Canlıya geçiş ise 1 Eylül 2018’de olacak. Bu süreç zarfında, piyasa açıldığında bir zorluk yaşanmaması için, tüm piyasa katılımcılarımızın platform üzerinde her türlü denemelerini yapma fırsatı olacak.” dedi.

Günsay, operasyonel güvenlik tarafında güvenlik katmanlarını artırmaya çalıştıklarını ama en çok önem verdikleri konunun izleme konusu olduğunu belirterek “Güvenlik olaylarını anında gösterebilecek, izleyebilecek mekanizmaları geliştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yazılım güvenliği konusu ile ilgili ise yazılımı, güvenlik açığı oluşmayacak şekilde yapmaya yönelik çalışmalarının, danışmanlık süreçlerinin devam ettiğini söyleyen Günsay“ Güvenlik bütün kurumlarda olduğu gibi EPİAŞ için de en az diğer konular gibi önemli. Bu amaçla geçtiğimiz sene BT tarafında tekrar bir operasyonel değişikliğe gidildi ve BT müdürlüğünde iki müdürlükten altı müdürlüğe çıkıldı. Bu müdürlüklerden biri zaten BT Güvenliği Müdürlüğü. Tamamen bilgi güvenliği özelinde çalışılmaya başlandı. Güvenlik bizim için önemli bir konu.” ifadelerine yer verdi.   

EPİAŞ MOBİL UYGULAMA

EPİAŞ Mobil uygulaması IOS ve ANDROID versiyonları yayında

KURUMSAL TANITIM FİLMİ

BÜLTENLER

Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Bültenler

EPİAŞ EĞİTİMLER

Elektrik ve Doğal Gaz Piyasaları Eğitimleri

STATUS-COMPLETED