E-Fatura Hakkında
Değerli Piyasa Katılımcılarımız;
Şirketimiz 01.01.2016 tarihi itibarıyla Vergi Usul Kanununun 433 sıra Nolu Genel Tebliği ilgili hükümleri gereğince E-Fatura ve E-Arşiv Fatura uygulamasına geçmiştir. Bu nedenle 01.01.2016 tarihinden itibaren firmamız tarafından düzenlenen tüm faturalar elektronik ortamda düzenlenecek olup, kâğıt fatura (matbu fatura) basımına son verilecektir.
E-Fatura mükellefi olan piyasa katılımcılarına e-fatura düzenlenerek GİB sistemi üzerinden gönderim yapılacaktır. Piyasa katılımcıları da aynı sistem üzerinden e-fatura alımları gerçekleştirilecektir.
E-Fatura mükellefi olmayan piyasa katılımcılarımıza e-Arşiv Faturası düzenlenerek Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerine gönderim yapılacaktır.
E-Arşiv Faturası; Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesine, muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan uygulamadır.
E-Arşiv faturası 29.12.2015 tarihindeki duyurumuzda talep ettiğimiz piyasa katılımcısı şirketlerin tüzel kişilik kayıt ekranlarında “Organizasyon E-posta Adresi” bölümünde yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerine elektronik ortamda ve hızlı bir şekilde gönderilecektir. Bu kapsamda; organizasyon e- posta adresi girişlerinin yapılmış olması gerekmektedir.
E-Arşiv faturalarını e-posta olarak gönderilmesini istemeyen piyasa katılımcılarının yazılı olarak talep etmesi durumunda fatura e-arşivden kâğıda bastırılarak gönderilebilecektir.
Düzenlemeye geçiş döneminde göstereceğiniz özen ve anlayış için teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.
Not: E-Fatura uygulamasına geçen piyasa katılımcılarının E-Faturalarını mutlaka “Ticari Fatura” olarak kesmeleri gerekmektedir. Aksi durumda faturanın yanlış olmasından dolayı iade gerekirse süre uzamaktadır.