Ahmet Türkoğlu: “İTEP ile birlikte aylık, üç aylık, yıllık elektrik ticareti yapılabilecek”
Bu yıl 25.’si düzenlenen ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI 2019) moderatörlüğünü EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Dr. Refik Tiryaki’nin yaptığı “Elektrik Piyasası” oturumunun açılış konuşmasını yapan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu yakın zamanda açılacak İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasaları (İTEP) için: “Şu anda işlettiğimiz Gün Öncesi ve Gün İçi Piyasaları’ndan farklı olarak ileri tarihlerdeki aylık, üç aylık, yıllık periyotlar için baz yük, hafta içi, hafta sonu, puant, puant dışı gibi farklı yük tiplerini kapsayan elektrik ticaretini yapma fırsatı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.
Piyasanın adil, şeffaf ve öngörülebilir olması için EPİAŞ’ın faaliyetlerini bu çerçevede yürüttüğünü hatırlatan Türkoğlu, bu anlamda Şeffaflık Platformu’nun önemine değindi.
GÖP’te 2019 yılının ilk dört ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 27 artış göstererek 11,5 milyar TL, GİP’te ise yüzde 132 artışla 387 Milyon TL olduğunu ifade eden Türkoğlu, 2019 yılının ilk dört ayında ise enerji ticaretinin yüzde 39’unun Gün Öncesi Piyasası, yüzde 1.37’sinin Gün İçi Piyasası, yüzde 2’sinin Dengeleme Güç Piyasası ve yüzde 57’sinin ise ikili anlaşmalar vasıtasıyla gerçekleştiğini dile getirdi.
Gün Öncesi Piyasası matematiksel modeli için yakın zamanda bir yarışma düzenleyeceklerini belirten Türkoğlu, üniversite öğrencilerini, akademisyenleri ve ilgilenenleri yarışmaya davet ederek, “Elektrik piyasası işletmecisi olarak geleneksel yöntemlerle çözümü oldukça zor olan verilen tekliflerin sosyal faydayı artıracak şekilde eşleştirilmesi ve piyasa takas fiyatının hesaplanması problemini her gün her saat çözüyoruz. Her geçen gün sayısı artan piyasa katılımcılarımızın girdikleri alış ve satış tekliflerini optimizasyon modelimiz vasıtasıyla sağlıyoruz. Piyasa işletmecisi bu yöntemi sürekli iyileştirme ve hızlandırma gayretindeyiz. Düzenleyeceğimiz yarışmayla Gün Öncesi Piyasası Problemine çözüm sağlayacak alternatif bir modeli keşfetmeyi amaçlıyoruz. Bu yarışmayla, her geçen gün gelişen enerji sektöründe sürekli bir araştırma ortamının temellerini oluşturmak, problemi akademik çevreye tanıtmak ve farkındalık yaratmak gibi amaçlarımız var.” dedi.
Arz güvenliği, enerji verimliliği fiyat öngörülebilirliği gibi konuların konuşulduğu oturumda konuşmacılar EPİAŞ tarafından işletilecek olan İTEP’in piyasaya yeni bir soluk getireceğinin altını çizdi.