Haberler

Enerjik Sohbetler’de “Katılım Ekonomisi” Konuşuldu

Her ay farklı bir konu ve konukla gerçekleştireceğimiz “Enerjik Sohbetler”in bu ayki konuğu “Yeni Zihin Yeni İktisat: Katılım Ekonomisi” konusu ile Albaraka Türk Katılım Bankası CFO’su Temel Hazıroğlu oldu.

EPİAŞ Genel Müdürü Mustafa Kayırıcı’nın da katıldığı etkinlikte Hazıroğlu, insanlığın ve dünyanın bugünkü gidişatından bahsederken “insan, doğasından (fıtratından) uzaklaştırılıp metalaşmaktadır. Toplum, sürüleştirilmektedir. Bugün, materyalist iktisadi düşünce insanı aciz bir varlık haline getirip arz tarafında “kaynağa”, talep tarafında ise “tüketici”ye dönüştürmektedir. Oysa insan bunların çok ötesinde bir varlıktır. Bunun için yeni bir söz söyleme ve yarını inşâ etme zamanı gelmiştir ve bu görev aydınların uhdesindedir. ” dedi.

Antik Yunan filozoflarından bugüne değin toplum hayatında ahlak ve adalet kavramlarının çok önemli olduğunun altını çizen Hazıroğlu, bu çerçevede insanların bir, eşit ve kardeş olmaları gerektiğini ifade etti.

Hazıroğlu, konuşmasında Nurettin Topçu’nun “İş, insanın kainata içten iştirakidir.” sözünü de hatırlatarak insanın hayata katılarak anlam ve huzur bulduğuna değindi.

Temel Hazıroğlu, modern iktisadın “Homo Economicus” tanımının maddi tatmin için maksimum faydayı hedefleyen iktisadi bir insan tipi olduğunu vurgulayarak bu yaklaşımla insanın bencil, çıkarcı ve maddeci tarafının öne çıkarıldığını belirtti.

Bugünkü iktisadın, bir bilim dalı olmasından öte Kapitalizm’in ürünü bir ideoloji olduğunu ifade eden Hazıroğlu, bu anlayışın insanı kaynak, dünyayı ise bir mülk olarak göstermesi neticesinde insanın aciz bir varlık haline getirildiğini dile getirmiştir.

Konuşmasında İslam düşünürlerinden tarihsel süreç içerisinde bugünkü iktisat düşüncesinin kökenlerine de değinen Hazıroğlu yeni bir iktisadi düşüncenin bu zamanda elzem olduğunun altını çizdi.

Yeni iktisadi düşüncenin paylaşım, emek, adalet, verim üzerine kurulması gerektiğine değinen Hazıroğlu, “Tüm sorunları her şeyin başına İslam koyarak çözmek doğru değildir. İslam’ın bugüne ve bugünün insanına dokunan boyutunu bulmak ve yeni kavramsallaştırmalar yapmak zorundayız. Her şeyin çözümü İslam’da vardır. Mesele bu idrakle söz konusu çözümü bulacak çabayı göstermektir. Bizim önerimiz İnsanlığın bir, eşit ve kardeş görüldüğü, dünya ve üzerindekilerin herkese amade kılındığı, kullanımına açıldığı ve bütün insanlığın dünya nimetlerine katılımının esas alındığı bir “Katılım Ekonomisi” olsun. Katılım Ekonomisi insanı kaynak değil değer; dünyayı mülk değil, emanet olarak görür ve emek, katılım, ortaklık ve adalet üzerinde hayat bulur.” Şeklinde konuştu.

EPİAŞ MOBİL UYGULAMA

EPİAŞ Mobil uygulaması IOS ve ANDROID versiyonları yayında

KURUMSAL TANITIM FİLMİ

BÜLTENLER

Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Bültenler

EPİAŞ EĞİTİMLER

Elektrik ve Doğal Gaz Piyasaları Eğitimleri

STATUS-COMPLETED