Haberler

EPİAŞ “Enerjik Sohbetler” de Yapay Zekâ konuşuldu

İş hayatının yoğunluğu, stresi, çalışma ortamının rutini içerisinde hayatın farklı renklerini, ilgi ve bilgi alanımızın dışında kalan gündemi yakalamak, çalışanlarımızın ufkunu açarak disiplinler arası bir anlayış ile çok yönlü bir bakış açısı kazanılmasına katkı sunmak için, farklı sektörlerden farklı deneyim ve iş yapış modellerine yönelik deneyimlerin, sohbet ortamının sıcaklığında paylaşılmasının fark yaratacağına inanıyoruz.

Bu amaç ve düşünceler ile eğitimden teknolojiye, edebiyattan sanata, enerjiden yönetim bilimlerine kadar hayata, iş ve sosyal yaşamımıza dokunan geniş bir çerçevedeki konu başlıkları altında, alanında tecrübeli, bilim insanları, girişimciler, yazarlar ve paylaşmaya değer fikri olan konuklarımızın katılımıyla,  EPİAŞ bünyesinde “Enerjik Sohbetler” düzenlemeye başladık.

Her ay farklı bir konu ve konuk ile gerçekleştireceğimiz sohbetlerin ilkini 10 Ocak’ta, öğretim görevlisi, bürokrat, konuşmacı, danışman, girişimci, yazar ve yayıncı Sn. Gökhan Yücel’in katılımıyla gerçekleştirdik. EPİAŞ Genel Müdürü Mustafa Kayırıcı’nın da katıldığı etkinlikte Yücel, yapay zekâ konusu bağlamı içerisinde güncel verileri paylaşarak konunun stratejik önemini anlattığı “Yapay Zekâ Çağında Strateji, Güç ve Kalkınma” sunumunu gerçekleştirdi.

Yücel, bütün teknolojinin alt yapısı, çekirdeği, kök hücresi olan algoritma kelimesinin Müslüman bir bilim insanı olan El-Harezmî’den geldiğini belirterek başladığı konuşmasında dünyanın en büyük 20 teknoloji şirketinin yedisinin Çin’de bulunduğunu belirterek ar-ge çalışmalarının, harcamalarının önemine vurgu yaptı.

Yapay zekânın hayatımıza giriş sürecini anlatırken “Silikon vadisi hikâyenin ön yüzü, ara yüzüdür. Hikâyenin arka yüzü ise Hollywood’dur. 30 sene önce seyrettiğimiz dizilerde saat ile araba ile konuşuluyordu, arabalar müdahalesiz gidiyordu. Biz bu gün bunları yaşıyoruz. Yapay zekâyı konu alan birçok dizi, film var. Yapay zekâya yönelik Hollywood’ta da silikon vadisindeki kadar ar-ge çalışması yapılıyor.” dedi.

Yapay zekânın popüler kültüre girişinde IBM- deep blue önemli bir yere sahip olduğuna da değinen Yücel, “ 4. Endüstri Devrimi’nin muhteviyatı 50-60 yıllık bir süreç içerisinde değerlendirilerek anlaşılabilir.” şeklinde sözlerine devam etti.

“Yapay zekânın en önemli özelliği öğrenebilmesidir. Öğrenme, insani bir öğrenme, çünkü sinir ağları kullanılıyor. Yapay, suni hisleri, duyu sistemi, sinir sistemi var. Yapay zeka aşık olabilir, rüya görebilir, roman yazabilir, araba kullanabilir. Modellendiği şey insan olduğu için İnsanın yapacağı her şeyi teorik olarak yapması mümkündür.” dedi.

Yücel konuşmasında “Siber fiziksellik durumu, sensörlerin, yapay zekâların, yazılım ve donanımların bir araya geçmesi, yeni yeni kavramları ortaya çıkardı. Bu kavramlardan bir tanesi de Nesnelerin İnterneti’dir (Internet of Things, IoT).” ifadelerine yer verdi.

EPİAŞ MOBİL UYGULAMA

EPİAŞ Mobil uygulaması IOS ve ANDROID versiyonları yayında

KURUMSAL TANITIM FİLMİ

BÜLTENLER

Günlük, Haftalık, Aylık ve Yıllık Bültenler

EPİAŞ EĞİTİMLER

Elektrik ve Doğal Gaz Piyasaları Eğitimleri

STATUS-COMPLETED